Često postavljena pitanja

Kako postati član BEST-a?

Koji su uslovi za učlanjenje u BEST?

Svako ko je student Univerziteta u Novom Sadu ima pravo da postane član naše lokalne BEST grupe.

Kako da se učlanim u BEST?

Ukoliko si student Univerziteta u Novom Sadu, potrebno je da popuniš prijavu nakon čega ćeš dobiti obaveštenje o vremenu i mestu sledećeg prijema novih članova. U međuvremenu, uvek možeš da posetiš naše redovne sastanke članstva. Ako želiš da budeš u toku sa našim projektima, zaprati našu Facebooki/ili Instagram stranicu.

Gde i koliko često se održavaju sastanci?

Sastanci se obično održavaju jednom nedeljno u učionici 63, na trećem spratu zgrade Departmana za matematiku i informatiku.

Zašto da se učlanim u BEST?

Zato što ćeš imati priliku da naučiš da radiš u timu, unaprediš svoje organizacione sposobnosti, stekneš iskustva u pisanju i upravljanju projektima, kao i mnoga druga znanja i veštine.

Da li postoji članarina?

Cena članarine na godišnjem nivou iznosi 0 dinara. Jedino što treba poneti na sastanak su dobra volja i osmeh.

BEST kursevi

Šta je BEST kurs?

BEST kursevi su međunarodno priznati akademski seminari koji se realizuju u saradnji sa lokalnom BEST grupom i stručnim profesorima na nekom od 97 univerziteta širom Evrope. Učešćem na BEST kursevima stičeš komplementarno znanje, usavršavanje iz neke od stručnih relevantnih oblasti i proširuješ svoje vidike u oblastima o kojima na fakultetu nisi detaljno učio/la.

Kursevi predstavljaju kombinaciju predavanja i poseta kompanijama/laboratorijama/fabrikama kao i kulturnih aktivnosti.
Teme kurseva su iz oblasti tehnike, tehnologije i prirodnih nauka, ali i na temu start-up programa.

Pored znanja koje ćeš dobiti na kursevima, steći ćeš brojne poznanike širom Evrope, dobro se zabaviti i upoznati se sa brojnim lepotama i kulturama drugih naroda i zemlje domaćina kursa.

Koje su teme pokrivene na BEST kursevima?

Teme na kursevima variraju, a mogu biti iz oblasti tehnologije, primenjenog inženjerstva ili veština vezanih za karijeru.

Da li se nakon pohađanja kursa dobija sertifikat?

Da, po završetku kursa dobijate CIF-ove (Course Information Form), koje možete odneti u službu vašeg fakulteta i u zavisnosti od kompleksnosti kursa, možete dobiti 0,5 ili 1 ESPB bod

Koliko košta učešće na BEST kursu?

Nakon potvrde da si primljen/a na neki od BEST kurseva, potrebno je da platiš lokalnoj BEST grupi (u ovom slučaju BEST Novi Sad) depozit u iznosu od 20 evra. Depozit je garancija da ćeš zaista i otići na kurs. Nakon pohađanja kursa i urađene evaluacije na sajtu BEST-a, depozit će ti u celosti biti vraćen.
Kotizacije za učešće (fee), koje studenti prilikom prijave mogu videti na sajtu, za studente Univerziteta u Novom Sadu iznose 20% od ukupne cifre koja je prikazana. Učesnicima kurseva su hrana i smeštaj obezbeđeni od strane organizatora, a na tebi je samo da organizuješ prevoz do grada u kome se kurs održava.

Koliko studenata bude primljeno na kurs?

Na svakom od kurseva bude 20-22 učesnika iz različitih zemalja Evrope.

Da li moram da budem član BEST-a da bih se prijavio na BEST kurs?

Nije neophodno biti član lokalne BEST grupe da bi se prijavio i učestvovao na kursu.

Koji su uslovi da se prijavim na kurs?

Jedini uslov za prijavu je da si student Univerziteta u Novom Sadu i pripadaš jednoj od relevantnih kategorija za kurseve.

Da bih se prijavio/la na neki od kurseva, da li je neophodno da tema kursa bude iz oblasti mojih studija?

Nije neophodno ukoliko je kurs na koji se prijavljuješ osnovni (basic). Ukoliko se prijavljuješ za neki od naprednih kurseva (advanced), onda je neophodno da poseduješ određena znanja iz te oblasti, koja su navedena u opisu kursa.

Kako da se prijavim na kurs?

Na kurs možeš da se prijaviš na sledeći način:

Korak 1: Treba da napraviš profil na sajtu internacionalnog BEST-a.
Korak 2: Iz liste ponuđenih kurseva odaberi kurs na koji želiš da se prijaviš.
Korak 3: Preko dugmeta Apply now dolaziš do stranice na kojoj treba, na engleskom jeziku, da napišeš motivaciono pismo i odgovoriš na postavljena pitanja.

Detaljnije o kursevima i načinu prijave možeš čuti na našim radionicama koje održavamo svake sezone.

Kako da validujem nalog?

Nalog se validuje nakon isteka roka za prijave za kurseve. Za validaciju naloga je potreban index na uvid kako bi imali potvrdu da si zaista student Univerziteta u Novom Sadu. Naš koordinator za BEST kurseve će te obavestiti mejlom za sve što je potrebno.

Kako da napišem motivaciono pismo?

Motivaciono pismo treba da bude neformalno. Važno je pokazati zainteresovanost za akademski deo seminara, ali i svoju zabavnu stranu. Imaj u vidu da organizatori dobiju veliki broj motivacionih pisama i ono što želiš je da se tvoje po nečemu izdvoji. Ubedi ih da si baš ti osoba koja im je potrebna. Brojne korisne savete možeš dobiti na našoj radionici pisanja motivacionih pisama, ali i videti primere dobrih i loših motivacionih pisama.

Na osnovu čega se vrši selekcija učesnika?

Selekcija učesnika se vrši na osnovu kvaliteta motivacionih pisama i odgovorenih pitanja, kako stručnih tako i šaljivih. Takođe, prilikom selekcije učesnika organizatori uzimaju u obzir i to da je poželjno da učesnici budu iz što više različitih zemalja, kako bi se učesnici tokom kursa upoznali sa što više kultura različitih naroda.

Da li je neophodno da posedujem sertifikat o poznavanju engleskog jezika?

Nije potrebno da imaš sertifikat iz poznavanja engleskog jezika, ali je neophodno da imaš dovoljno dobro znanje jer se sva nastava i komunikacija sa profesorima, učesnicima i organizatorima odvija na na engleskom jeziku.

Na koliko kurseva mogu da se prijavim u toku jedne sezone?

U toku jedne sezone se možeš prijaviti maksimalno na 3 kursa. Ukoliko se prijavljuješ na više kurseva potrebno je da ih rangiraš po važnosti u odnosu na to na kojem od njih najviše želiš da učestvuješ.

Šta se dešava ukoliko ne budem izabran za učesnika?

Ukoliko ne budeš izabran za učesnika nemoj odustajati, već se naredne sezone ponovo prijavi na neki od kurseva koji te zanimaju. Takođe, možeš pohađati naše radionice pisanja motivacionih pisama i pitati nas uživo za savet kako bi dobro motivaciono pismo za BEST kurs trebalo da izgleda.

Kako mogu saznati više detalja o samim kursevima?

Svake sezone, održavamo radionice na kojima možeš pitati za sve što te zanima o kursevima i saznati tips&trick za prijave na kurseve, šta da očekuješ na kursevima i neke druge zanimljivosti. Takođe, imaćeš priliku i da čuješ lična iskustva studenata koji su pohađali BEST kurseve.
Informacije o terminima održavanja ovih radionica možeš dobiti putem naše Facebook stranice.

Kome da se obratim ako imam nekih dodatnih pitanja?

Za sva dodatna pitanja možeš da se obratiš našem koordinatoru za BEST kurseve ili pisanjem mejla direktno našoj lokalnoj grupi. Ne ustručavaj se da nam se obratiš, tu smo da pomognemo.

Koordinator za BEST kurseve - vladimirkecman3@gmail.com
Lokalna grupa BEST Novi Sad - novisad@best.eu.org

AIBG

Ko može biti učesnik hakatona?

Učesnici mogu biti svi studenti državnih fakulteta u Novom Sadu, koji imaju predznanje iz oblasti programiranja

Koje probleme ili izazove treba rešiti tokom hakatona?

Tokom hakatona učesnici programiraju bota koji će se na kraju takmičenja boriti sa botom drugog tima.

Koje resurse i podršku pruža organizacija timovima tokom hakatona?

Organizacija učesnicima obezbeđuje odgovarajući prostor sa dobrim internetom i uslovima za rad. Pored ovoga, obezbeđeno je osveženje i hrana učesnicima.

BEST i razvoj karijere

Koje veštine mogu da steknem članstvom u BEST-u?

Studenti koji su članovi naše organizacije kroz timski rad učestvuju u realizaciji različith projekata kao što su organizovanje akademskih kurseva, inženjerskih takmičenja ili raznih radionica. Aktivnim učešćem u radu naše organizacije studenti imaju mogućnost da se unaprede i steknu pojedine veštine koje možda pre nisu imali prilike. Takođe, kako smo internacionalna organizacija, naši članovi imaju mogućnost da upoznaju studente iz različitih gradova Evrope i rade u multikulturalnoj sredini.

Koja je svrha sertifikata sa kurseva?

Sertifikat sa kursa nosi određen broj ESPB bodova, ali Univerzitet u Novom Sadu, nažalost, još uvek ne priznaje ove bodove. U pitanju je validan sertifikat od strane nekog od evropskih univerziteta te ga možete priložiti u svoj CV koji sutra baš tebe može izdvojiti od ostalih kandidata za posao.

Šta je BEST Career Support?

BEST Career Support predstavlja online servis koji povezuje studente sa kompanijama. Ostavljanjem svog CV-ja na sajtu internacionalnog BEST-a dobijate mogućnost stupanja u kontakt sa potencijalnim poslodavcem.

Šta je BEST Career Day?

BEST Career Day predstavlja veliki sajam zapošljavanja koji se jednom godišnje održava u Briselu, Belgiji. Pruža mogućnost studentima završnih godina studija da stupe u kontakt sa potencijalnim poslodavcem, ostave svoj CV, imaju intervju za posao i prisustvuju brojnim radionicama koje kompanije drže.

Kako mogu da se prijavim za učešće na BEST Career Day?

Na BEST Career Day se možete prijaviti jednom godišnje, kada se otvara konkurs za prijave. Konkurs za prijave se obično otvara početkom godine i možete ga naći na internacionalnom BEST sajtu.

EBEC

Šta je EBEC?

EBEC (European BEST Engineering Competition) je studentsko inženjersko takmičenje koje se sastoji od tri runde: lokalne, regionalne i evropske. Pobednici svake runde nastavljaju takmičenje u narednoj rundi. Više o takmičenju i lokalnoj rundi u Novom Sadu, možete saznati na sajtu ebec.rs ili na Facebook stranici projekta.

Koje su kategorije na takmičenju?

Kategorije na takmičenju su timski dizajn (Team Design) i studija slučaja (Case Study). U kategoriji timskog dizajna, takmičari će dobiti ograničenu količinu materijala i problem koji treba da reše. To treba da učine tako što će od ponuđenih materijala izgraditi rešenje. Studija slučaja podrazumeva pronalaženje inovativnog i praktičnog rešenja na postavljeni problem, ali ne uključuje izradu ili konstrukciju, već usmeno predstavljanje istog.

Ko može da učestvuje?

Na takmičenje mogu da se prijave studenti svih godina Univerziteta u Novom Sadu, ali primarnu grupu čine studenti Fakulteta tehničkih nauka, Prirodno-matematičkog fakulteta, Tehnološkog fakulteta i Poljoprivrednog fakulteta.

Da li mi je potrebno neko specifično znanje ili veština kako bih učestvovao na takmičenju?

Ne, potrebna je samo dobra volja i pozitivna energija.

Koliki su timovi? Da li moram imati tim da bih se prijavio/la?

Jedan tim čine tačno 4 studenta. Na takmičenje se možeš prijaviti sa svojim timom, ali i sam/a. U slučaju da se prijaviš sam/a ili sa timom koji ima manje od 4 člana, nakon odabira, obavestićemo te ko su svi članovi tvog tima.

Da li moram učestvovati u obe kategorije?

Ne, naprotiv, jedan tim može učestvovati samo u jednoj kategoriji.

Da li mogu da se prijavim za obe kategorije?

Da, možeš da se prijaviš za obe kategorije, ali ne možeš biti izabran/a za obe, već samo za jednu.

Kako se vrši odabir takmičara?

Takmičari se biraju na osnovu odgovora na pitanja u prijavi i priloženog CV-ja.

Nisam siguran/sigurna da li ću moći da učestvujem, da li da se prijavim za svaki slučaj?

Prijava na takmičenje te obavezuje da na istom i učestvuješ ukoliko te odaberemo.

Ako ipak, u bilo kom trenutku nakon prijave, saznaš da nećeš moći da učestvuješ, molimo te da nam se što pre javiš kontaktiranjem nekog od organizatora (čije kontakte možeš naći ovde) ili putem kontakt forme na našem glavnom sajtu.

Da li moram biti član BEST-a da bih se prijavio/la?

Ne, članovima BEST-a nije dozvoljeno učestvovanje na takmičenju.

Da li mogu postati član BEST-a posle takmičenja?

Da, posle takmičenja će biti održan regrutacioni period, kada možeš postati naš član. Više informacija o radu naše grupe možeš pronaći na našoj Facebook stranici ili na našem sajtu.

Da li postoji fee za učešće?

Ne, učestvovanje na takmičenju je besplatno.

Ko sve može da prisustvuje radionicama koje se održavaju u sklopu događaja?

Na radionice se mogu prijaviti svi studenti Univerziteta u Novom Sadu, bez obzira na to da li su se prijavili na takmičenje.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram