05/05/2020

Letnja avantura u Švedskoj

Dok koračam hodnikom aerodroma i prilazim šalteru za kontrolu pasoša, ne skrivam svoje uzbuđenje što sam po prvi put sletila na tlo Skandinavije. Da, ja sam tu! Iako pomalo umorna nakon pet sati čekanja usljed pomjerenog leta, od količine adrenalina jedino što osjećam je želja da uđem u prvi bus za Lund, jer znam da me tamo čeka 8 nezaboravnih dana!  Moj mali kofer je prepun toplih emocija i želje za avanturom, a ja sam i više nego spremna za još jednu BEST priču.

Dolazim na željenu lokaciju, upoznajem organizatore koji mi, kao i ostalim učesnicima pružaju toplu dobrodošlicu i zagrljaj. Lund je najstariji grad u Švedskoj koji se nalazi u južnom dijelu države, a svjetski je poznat  po istoimenom Univerzitetu Lund. Upravo taj univerzitet je povod mog dolaska ovdje, gdje treba da pohađam kurs na temu rehabilitacionog inženjeringa. Ali to nije klasičan kurs ispunjen svakodnevnim napornim lekcijama, već događaj sa sasvim unikatnom kompozicijom. Kursevi organizovani od strane studentske organizacije BEST imaju dva dijela: akademski i socijalni koje ću u nastavku pokušati da vam približim kroz svoje iskustvo.

BESTovi kursevi se organizuju na razne teme iz oblasti inženjerstva, a kurs koji sam ja odabrala, kao što sam već pomenula, se bavio rehabilitacionim inženjerstvom i održavao se na Tehničkom univerzitetu u Lundu. Vrijeme od 8 do 13 h smo provodili na fakultetu, gdje je prva polovina vremena bila namijenjena lekcijma i diskusijama, a druga izradi projekta. Učesnici su bili podijeljeni u grupe i imali su zadatak da osmisle uređaj koji bi pružio ljudima sa invaliditetom mogućnost da putuju. Na raspolaganju su nam bile i sve laboratorije (za obradu drveta, metala, ..) koje ovaj fakultet posjeduje, a krajnji cilj bio je napraviti i predstaviti prototip zamišljenog uređaja.  Akademski dio kursa otkrio mi je i dosta o Skandinavskom načinu života i školstva: svemu se posvećuje i više vremena nego je potrebno, uvijek polako, temeljno  i bez stresa, bez nerealnih rokova i sa redovnim pauzama za odmor (fika – kako to oni nazivaju). Kroz izradu projekta, ne samo da sam iskusila rad u timu i naučila nešto novo, već sam se i zabavila, a nakon predstavljenog i uspiješno odbranjenog projekta dodijeljen nam je i sertifikat – što je jako značajna stavka u CV-u jednog studenta.

Vikend i vrijeme poslije 13 h su bili namijenjeni društvenim aktivnostima i izletima. Tako smo proveli dva divna dana u selu nadomak Lunda, poslijepodne na očaravajućem  jezeru u netaknutoj prirodi, obišli Malme i opuštali se na obali Baltičkog mora (bilo je jako toplo pa su mnogi iskoristili priliku da se okupaju), igrali Lasreball, naravno istražili i upoznali Lund, i još mnogo toga.. Trebam li da pominjem taj osjećaj kada sunce zalazi tek u 10 naveče, a zora sviće već u 3:30 ? Ovaj dio Evrope je nešto zaista posebno, i nezaboravan je doživljaj posjetiti ga, pogotovo ljeti.  Aktivnosti i druženja je nikad dosta na ovakvim događajima, pa je svaki minut našeg vremena bio ispunjen, kako bismo se bolje upoznali i zabavili. Igrali smo bezbroj društvenih igrica, razgovarali i naravno išli na žurke. Ako se pitate kako je moguće ispratiti ovakav tempo, vjerujte mi da od energije koja vas vodi kroz ovu priču prosto zaboravite na nedostatak sna.

Svako putovanje nas obogati novom pričom ali učešće u BEST kursu smatram posebnim iskustvom. Posjetila sam Lund i mjesta koja ga okružuju, učila o rehabilitacionom inženjeringu i dopunila svoj CV, ali stekla i nove prijatelje, upoznala razne kulture a takođe i predstavila svoju. Ne samo da imam drugare koje mogu da posjetim u raznim gradovima Evrope, već budem i najponosnija kada neko od njih posjeti moj. 

Ono što bih još svakao izdvojila jeste rad na sebi, trenutak kada putujete sami i dolazite u sredinu gdje nikog ne poznajete. Tada počinjete da učite o drugima i o sebi,a zasigurno se vraćate sa proširenim vidicima, spremniji da se suočite sa nepredvidivim situacijama i da preuzmete inicijativu u svom životu. 

Iskustvo koje BEST nosi sa sobom je zaista neprocjenjivo i svima savjetujem da napišu motivaciono pismo i prvom prilikom apliciraju za BEST kurs!

Nikolina Tomić

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram