18/02/2017

Šta je to EBEC?

Mnogi znalci bi verovatno sada naveli bezbroj informacija, dobro poznatih, koje opisuju ovaj događaj. Ipak, za mene EBEC predstavlja nešto više... Ali, hajde prvo da se upoznamo sa konceptom jednog od najvažnijih BEST projekata, pa ćemo posle pričati o onim drugim stvarima koje ovo takmičenje pruža.

EBEC ili European BEST Engineering Competition predstavlja seriju takmičenja u organizaciji BEST.
Sastoji se iz lokalnih rundi, nakon kojih slede regionalne, a najbolji imaju priliku da sve svoje sposobnosti oprobaju na završnoj, finalnoj rundi. Samo takmičenje se sastoji iz dve kategorije: studije slučaja i timskog dizajna, koje pružaju svim učesnicima šansu da se oprobaju u rešavanju raznolikih problema.
Studija slučaja (case study) podrazumeva rešavanje zadatka i pitanja koja su najčešće vezana za stvarni problem koji može da se javi u okviru jedne kompanije. S druge strane, timski dizajn (team design) jeste disciplina koja sadrži rešavanje praktičnih problema ili, prostije rečeno, izradu rešenja za dati zadatak koristeći ograničenu količinu materijala u ograničenom vremenskom periodu. Ukratko, tako izgleda EBEC danas.

No, pored svega ovoga želela bih reći i to gde je ovaj događaj nastao i kako je uopšte postao jedan on najvažnijih projekata BEST organizacije.
Naime, u dalekoj Kanadi se, ne toliko davno, održalo jedno takmičenje, a njegovi učesnici su bili i naši BEST drugari. Kako je svaka ideja uvek dobrodošla, tako je i ovim mladim ljudima palo na pamet kako bi bilo lepo da ovakav događaj bude organizovan i u okviru njihove BEST grupe. Naravno, usledilo je obraćanje Internacionali koja je sa oduševljenjem prihvatila da se ovako nešto organizuje na nivou svih BEST grupa koje postoje. Ovako nastaje EBEC sa konceptom koji je nama svima sad već dobro poznat. Malo po malo, postao je jedan od najvažnijih projekata BEST organizacije koji se danas organizuje u okviru gotovo svake BEST lokalne grupe širom Evrope.

Ipak, sve to što ste imali priliku da saznate i pročitate u prethodnom delu teksta, nije dovoljno dobro da opiše šta to sve EBEC pruža. Napisala sam već da ovo takmičenje pruža mnogo više od svega onoga što je navedeno. Međutim, najprostije rečeno, EBEC je šansa da sve svoje ideje pretočite u dela, da osetite i razvijete timski duh, da steknete nove prijatelje, da postanete bogatiji za jedno novo iskustvo.
Zvuči zanimljivo, zar ne? Ako je vaš odgovor potvrdan i ako vam se ova priča čini interesantnom, pozivam vas da se prijavite i budete deo takmičenja EBEC.
Kreirajte ono što želite, kreirajte budućnost!

Autor teksta: Jovana Međo

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram